Celebrem que finalment s'engegui el procés participatiu per elaborar el pla d'acció municipal del 2017, i que durarà fins al 2 d'octubre, encara que sigui en forma de pla pilot. Un procés participatiu en el qual la ciutadania organitzada i no organitzada podrà fer propostes per la ciutat i els barris per realitzar durant el 2017.

Aquest procés s'inicia amb l'aprovació al ple d'una proposta de TeC, per elaborar un procés participatiu per recollir propostes ciutadanes que es poguessin incloure en els pressupostos del 2017 i que va ser aprovada per una àmplia majoria. Posteriorment i també a iniciativa de TeC es va incloure en els processos participatius inclosos en el Reglament de Participació Ciutadana. La participació ciutadana, la corresponsabilitat, la coproducció i les noves formes de fer política són uns dels pilars fonamentals i irrenunciables de la nostra candidatura. El procés és una oportunitat perquè la ciutadania pugui aportar idees, coneixements i decidir sobre l'acció municipal del pròxim any.

El procés però neix amb algunes mancances importants que crèiem que amb més determinació política s'haurien pogut resoldre.

La manca de temps perquè la ciutadania pugui proposar i votar és una d’elles. Amb més determinació s'hagués pogut disposar de més temps, tant per informar a la ciutadania, com per elaborar propostes, organitzar sessions de debat sobre les propostes, i votar. No dóna igualtat d'oportunitats a totes les propostes, ja que no permet modificar el vot a mesura que apareixen noves propostes. Per això recomanem esperar a introduir totes les votacions a l'última fase del procés, un cop tancat el procediment de propostes. Tampoc dóna mecanismes coherents perquè les entitats puguin impulsar propostes. Ara ho hauran de fer creant un usuari amb el nom de l'entitat sense mecanismes de comprovació ni validació.

La plataforma informàtica concensus amb la que s'ha fet el procés actual, té molts límits per elaborar un procés d'aquestes característiques, per això des de Terrassa en Comú, vam proposar elaborar una plataforma digital actualitzada que permeti desenvolupar els processos participatius que confiem que estigui a punt pel pla d'acció municipal de l'any vinent.

Entenem que es tracta d'una prova pilot i que les mancances detectades es tinguin en consideració per no repetir-les en el següent procés.

Des de Terrassa en Comú i conjuntament amb els altres actors de la ciutadania que formen part de la comissió ciutadana de seguiment vetllarem per la transparència del procés i perquè el govern compleixi amb els objectius del procés i s'assumeixin les propostes seleccionades perquè com en altres processos no acabin en l'oblit.

Malgrat les mancances del procés, des de Terrassa en Comú animem a la participació i al bon ús del portal. Animem a la ciutadania a realitzar les seves propostes i votar les que més li agradin amb l'objectiu de fer una Terrassa millor.