Terrassa En Comú Podem ha organitzat l’acte A Terrassa, els barris sumen centrat en la Llei de Barris Verds aprovada a proposta d’En Comú Podem al Parlament de Catalunya el passat mes de desembre. L'acte ha comptat amb la participació d’Agnès Petit i Estrenjer, candidata a l'alcaldia per Terrassa en Comú Podem, Candela López, coordinadora de Catalunya en Comú i candidata a l’alcaldia Castelldefels, el Lluís Moreno, coordinador de Municipalisme a Catalunya en Comú i un dels redactors de la Llei de Barris Verds. 

A la presentació de l'acte l'alcaldable de Terrassa, Agnès Petit i Estrenjer ha volgut fer un recordatori "dema és 14 d’abril i és una data assenyalada perquè a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van guanyar els partidaris de la República. D’aquesta manera, el 14 d’abril s’instaura la 2a República. El 16 d’abril, es constituí oficialment el nou ajuntament, sota la presidència d’Avel·lí Estrenjer com a primer alcalde republicà. El meu avi. A Terrassa començava la democràcia i la llibertat, que malauradament foren estroncats per aquells que mai acceptaren la victòria del 14 d’abril del 31". 

A la seva intervenció Moreno ha volgut remarcar la importància l’aprovació de la Llei al Parlament de Catalunya el mes de desembre passat a proposta d’En Comú Podem és un canvi de paradigma que es fonamenti en l'urbanisme ecològista, que faci els nostres barris i pobles més habitables, apostant per la rehabilitació residencial i la renovació urbana”. “Aquesta nova Llei de Barris Verds és una peça clau pel Pla de transformació de Catalunya que volem impulsar. Un projecte que no tracta només de combatre l'emergència climàtica, sinó de modernitzar la nostra economia i crear llocs de feina de qualitat” ha especificat el coordinador de Municipalisme de Catalunya En Comú. “Es una llei necessària perquè la Generalitat de Catalunya porta més d’una dècada sense impulsar polítiques integrals de renovació urbana en barris i viles vulnerables, des que les convocatòries de la llei de barris de 2004 es van interrompre l’any 2010. I mentrestant, a Catalunya hi ha 236 àrees identificades com a vulnerables en tot el país, la majoria d’elles concentrades a la província de Barcelona i, concretament, a les proximitats dels rius Llobregat i Besòs”. “Amb la Llei de Barris Verds, des d’ En Comú Podem garantim que el combat contra la desigualtat i la transició ecològica vagin de la mà, expliquem que la sostenibilitat i la vida als barris son garantia d’una equitat territorial i defensem que l’activació econòmica i l’abordatge del futur del planeta no són idees antagòniques” ha enfatitzat Moreno

La coordinadora de Catalunya En Comú i candidata a l’alcaldia de Castelldefels, Candela López, ha centrat la seva intervenció en explicar l’experiència de dinamització i recuperació a Castelldefels al barri de Vistalegre. "Es va fer una inversió de 9 milions per treballar contra la desigualtat social, com dinamitzar i fer un acompanyament al comerçi un l'adaptació del barri per a les persones grans, la integració de famílies nouvingudes i la transformació urbana. El que queda són les accions per omplir de vida el barri més enllà de les transformacions urbanístiques". "Vam omplir el barri d'activitats culturals, pensant quines activitats es podien fer per crear comunitat, una de les peticions que ens van fer els veïns. A més vam pensar molt en dos col.lectius, les dones i els joves, amb programes concrets, com una casa dels oficis per als joves que així estaven implicats en les actuacions que es feien al barri". "Vam pensar en com obrir aquest barri a la ciutat, pensant un equipament que oferia l'espai més enllà del barri i de la nostra ciutat, un espai on es podien fer activitats de tota mena". 

La candidata a l’alcaldia de Terrassa, Agnès Petit i Estrenjer, ha posat en relleu la situació a Terrassa, amb barris amb potencial necessitat d’una Llei de Barris: la zona sud de la ciutat i barris com Can Palet així com ha reivindicat l’experiència portada a terme als barris de La Maurina i Ca n’Anglada on va ser co-coordinadora del Pla de Barris a l’Ajuntament de Terrassa. “Una Llei per transformar els nostres barris i portar-los al segle XXI, per millorar i dignificar la vida de la gent i perquè cap barri quedi al marge de la transició ecològica. Volem construir la Terrassa dels barris verds i amb oportunitats” ha explicat Petit. “La idea del que és un treball que mira la perspectiva social, urbana i comunitària és central. La importància que un barri el continui fent la gent que hi vou és central. Qui sap com ha de ser un barri és qui ho viu. I aquest és l'esperit que ha de tenir una Llei de Barris".

L'acte s'ha realitzat al centre cívic Montserrat Roig i ha comptat amb més de 70 persones.