Portem 4 anys sense polítiques públiques d’habitatge a la ciutat i ara ens trobem amb el ridícul absolut del Govern municipal amb la proposta del 30% d’habitatge de protecció pública a les noves construccions i grans rehabilitacions de més d’una determinada superfície (m2) a la nostra ciutat. Una mesura que pretén que tot l’habitatge nou no vagi al mercat lliure i que un percentatge concret  sigui  habitatge protegit, a preus més baixos que els del mercat. Amb el 30% distribuïm habitatge per sota del preu de mercat a tots els barris, afavorint la cohesió urbana i la igualtat d’oportunitats.

Estem davant d’un l'impuls fake de l'Habitatge social a Terrassa, on acabarem el mandat amb zero ampliació del parc públic d’habitatges de lloguer; sense cap habitatge públic promogut per l’Ajuntament iniciat a la ciutat i sense cap compra per tanteig i retracte que permeti ampliar el parc públic. Una mesura que hauria de ser una prioritat absoluta pel govern municipal davant la situació d’emergència habitacional que vivim i que s’ha agreujat de forma considerable a conseqüència de la pandèmia.

Al mandat anterior el Ple Municipal d’abril de 2018 va aprovar que de tota nova construcció o gran rehabilitació a la ciutat consolidada, el 30% dels habitatges havia de ser habitatge protegit. Una mesura que es va incorporar al Pla Local d'Habitatge i que era impulsada pels moviments socials de defensa del dret a l'habitatge que ja s'està aplicant a Barcelona. Aquesta mesura, la del 30%, és una mesura imprescindible per incrementar el % d’habitatges dedicat a polítiques socials, tal com marca la llei pel dret a l’habitatge del 2007, que obliga a tenir un 15% en l’any 2027, mentre actualment a Terrassa està per sota del 2%. I també és una mesura imprescindible per corresponsabilitzar en la garantia del dret a l’habitatge als que han especulat amb un bé de primera necessitat durant anys, obtenint beneficis desorbitats i que ens han portat a la situació actual. Cal que els promotors privats construeixin habitatge protegit al nostre municipi.

Davant de tot això, Terrassa En Comú Podem assistim atònites a una de les més sonades propostes maquillatge que s'han vist en els últims temps i que ha deixat en evidència els dos partits que conformen l’actual govern, TxT i ERC. Un govern municipal valent, que defensa l’interès general i el dret a l’habitatge hauria d’haver portat al Ple municipal del mes de maig l’aprovació inicial de la modificació puntual del 30% d’habitatges protegits i suspendre automàticament totes les llicències fins que es faci l’aprovació definitiva i sembla que això és el que no han permès certs poders fàctics de la nostra ciutat. Estem veient com ERC I TxT no es posen d'acord en matèria d'habitatge social a Terrassa després de 3 anys de mandat i d’inactivitat absoluta en una qüestió primordial, urgent i necessària per a moltes persones de Terrassa. El desacord és tan grotesc com que la part del govern d’ERC anuncia amb bombo i plateret l’aprovació de la mesura del 30%, quan és només fum, perquè no s’atreveixen a fer l’aprovació inicial de la modificació puntual i haver de suspendre llicències, mentre l’alcalde Jordi Ballart manté silenci absolut sobre una mesura que ERC qualifica de: “la decisió urbanística més important en matèria d'accés a l'habitatge de la història de Terrassa”.

Sis dies després l'alcalde Ballart, escudant-se en el seu partit TxT, per no donar la cara, cedeix a les pressions del lobbie immobiliari i les empreses constructores, trencant l’acord amb el seu soci de govern i deixant en el més absolut descrèdit al regidor d’urbanisme i fent una proposta absurda com és la creació d’una comissió publicoprivada per treballar una proposta de consens. Un exemple clar que l’actual govern no ha suposat cap canvi i que segueix cedint i governant en benefici dels poder fàctics de la ciutat, com s’ha fet durant els últims 40 anys, i en detriment dels drets de la majoria.

Des de Terrassa En Comú Podem som conscients que no aconseguirem acabar amb el problema de l’habitatge si no fem passos decidits per augmentar de forma substancial el parc d’habitatge assequible i aquesta mesura suposa un punt d’inflexió important a les polítiques d’habitatge, donat que obliga als promotors privats a la construcció del parc d’habitatge protegit i a la co-responsabilització amb el sector públic.

Des de Terrassa en Comú Podem defensem l’aprovació i aplicació de manera urgent de la mesura del 30% d’habitatges protegits seguint l’exemple de Barcelona i així ho portarem al nostre programa electoral a les eleccions del 2023.


Terrassa En Comú Podem
25 de maig de 2022