Terrassa en Comú presenta acord de Junta de Portaveus per al Ple Municipal del mes de gener per a exigir al Govern del President Pedro Sánchez la retirada del Real Decreto Ley  21/2018 de Medidas Urgentes en materia de vivienda y alquiler i l'elaboració d'un de nou que contempli les mesures relatives a la limitació dels preus dels lloguers. “El tema habitatge ha estat un dels temes fonamentals per a TeC aquesta legislatura. Hem presentat un seguit de propostes i mesures per garantir el dret a l'habitatge” com ha explicat Xavi Martínez, regidor de TeC a la roda de premsa.

El passat 14 de desembre el Consejo de Ministros va aprovar per decret modificar la "Ley de Arrendamientos Urbanos". Una reforma que fa temps anem demanant alguns partits i alguns ajuntaments, conjuntament amb els Sindicats de Llogaters i Llogateres i la PAH. Una reforma que no s'entendria sense la mobilització i pressió de les persones afectades. No obstant el que l'executiu recull al Decret com a "medidas urgentes para mejorar el acceso a la vivienda y favorecer el alquiler asequible " són canvis totalment insuficients, que ens fan sospitar, tal com ha sortit publicat en alguns mitjans, que el govern està cedint a les pressions dels lobbies immobiliaris que són els que han dissenyat la política d'habitatge en els últims 30 anys. L'acord de pressupostos entre el PSOE i UP-ECP-En Marea incorporava el control de preus en els lloguers d'habitatges, el punt número 3 d'aquest acord estableix que es donarà als Ajuntaments la facultat de poder intervenir els preus del mercat de lloguers especialment tensionats, una eina de la qual esperaven disposar ja alguns Ajuntaments.

Creiem que és lamentable que la regulació dels preus dels lloguers, amb la que el govern tenia un tènue compromís des de la signatura de l'acord de pressupostos generals, sigui sens dubte la gran absent del decret aprovat el 14 de desembre pel govern. Resulta injustificable, tant sota criteris tècnics com polítics, que aquesta qüestió quedi posposada fins a l'any vinent, en un context d'emergència habitacional imputable a una bombolla dels lloguers causada políticament. “Resulta urgent i imprescindible que aquest govern apliqui mesures contundents per a revertir-la. Si no es prenen mesures ja aquesta bombolla del lloguer farà innacessible el lloguer a moltes famílies” ha explicat Martínez.

Tanmateix demana a l'alcalde de Terrassa que en nom de l'Ajuntament adreci una carta al President del Govern manifestant el seu malestar per la retirada de la regulació dels preus dels lloguers fruit de la pressió dels fons voltors i que manifesti que Terrassa es suma a la petició d'altres Ajuntaments per tenir la possibilitat de poder intervenir els preus del mercat de lloguers, com a ciutat especialment tensionada, una eina urgent per lluitar contra la bombolla de lloguers i garantir el dret a un habitatge. “El nostre ajuntament no es pot quedar de braços creuats i no fer res, ha de fer la pressió que estan fent altres ajuntaments” ha reclamat Martínez.

A Terrassa la limitació del preu del lloguer és molt important: al darrer any han pujat entre un 7.8% i un 11.4%. El mes de juliol el preu mitjà era de 773€ i a desembre uns 861€. Estem vivint una bombolla especulativa sobre els preus del lloguer, la nostra ciutat requereix mesures correctores valentes on només disposem de l'1,2% de parc públic de lloguer i entre 12.000 i 15.000 habitatges buits.