Terrassa en Comú ha presentat acord de Junta de Portaveus en suport als actes del 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals. Un acord que demana organitzar conjuntament amb les entitats d’estudi especialitzades en la recuperació de la memòria de les Brigades Internacionals, la celebració del 80è aniversari del comiat de Barcelona de les Brigades internacionals, amb diverses activitats de divulgació a Terrassa. Així com treballar per la defensa i difusió del llegat de les Brigades Internacionals de lluita contra el feixisme i la recuperació de les restes dels i les brigadistes morts a Catalunya.

Les Brigades Internacionals van ser unitats militars integrades per 35.000 voluntaris estrangers de 54 països que van participar en la Guerra d’Espanya al costat de l'exèrcit de la II República, per lluitar contra l'alçament colpista de Francisco Franco contra el govern democràtic elegit a les urnes el 1936. Les Brigades van participar en la defensa de Madrid en 1936, les batalles del Jarama, Guadalajara, Brunete, Belchite, Terol, Aragó i l'Ebre, i varen ser retirades a partir del 23 de setembre de 1938, seguint exigències internacionals amb l’objectiu de modificar la posició davant la intervenció estrangera del Comitè de No intervenció. El 28 d'octubre de 1938 van rebre un multitudinari comiat popular a Barcelona.

Mai en la història s'ha produït un cas tan extraordinari de solidaritat internacional. Les Brigades Internacionals constitueixen un referent en la història del segle XX, tant espanyola com internacional, i ha de ser un deure el reconeixement a la memòria dels i les brigadistes i la promoció de la investigació històrica.

En la memòria de la lluita per la democràcia Terrassa ha de nodrir-se del coneixement d'aquesta singular experiència de solidaritat i lluita antifeixista del passat segle, que va tenir lloc enmig del conflicte bèl·lic que va ser antecedent immediat de la segona Guerra Mundial, i recuperar la seva singularitat històrica. Rescatar la memòria i els vestigis dels brigadistes al nostre país no és només una qüestió de justícia amb la memòria col·lectiva de la Guerra d’Espanya, vol dir recuperar un patrimoni amb valor cultural, turístic i educatiu que pot enriquir simbòlicament les noves generacions.

El pròxim 28 d'octubre de 2018 es commemorarà el 80è aniversari del comiat de les Brigades lnternacionals de Catalunya amb nombrosos actes arreu del país. Diverses organitzacions dedicades a l'estudi, divulgació i recuperació de la memòria de les Brigades Internacionals, contribuiran a promoure la difusió d'aquest esdeveniment històric arreu de Catalunya, amb l’objectiu de divulgar amb orgull l'experiència, vestigis, i relats que ens van llegar els i les brigadistes i els que els van acollir i van conviure amb ells.

En la seva tasca de recuperació de la memòria democràtica Terrassa no pot quedar al marge d’aquesta data i ha de donar suport a la divulgació i contribuir en la difusió i commemoració d’aquestes persones coincidint amb l’aniversari del seu comiat a la ciutat de Barcelona.