Des de Terrassa en Comú volem que el mes d'octubre, sigui a Terrassa el mes de la gent gran.

L'Assemblea General de Nacions Unides, a la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l'1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran.

El 2050, un de cada tres espanyols tindrà més de 65 anys i més de 5,3 milions de ciutadans seran majors de 80 anys. Són dades de l'informe de Projecció de la Població Mundial de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) qui també estima que el 2100 el nombre de nens i nenes representarà el 14% de la població. Sense necessitat d'anar tan lluny, l'informe també assenyala que el 2015 Espanya comptarà amb 7,3 milions de menors de 14 anys, el 15,5% del total.

Per tant, avui és un dia per reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.

Aquesta commemoració representa també una oportunitat per conscienciar la societat sobre l'estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta, així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.

Cal reconèixer el paper actiu que realitzen les persones grans, no només d'ajuda econòmica a les seves famílies, sinó com a proveïdors de cures de familiars i nets. Els estudis indiquen que més d'un terç de les persones grans cuiden dels seus néts. A una ciutat on vulguem posar les cures al centre, cal posar també a la gent gran al centre.

No podem trobar millor exemple de gent gran activa que el de les mobilitzacions per unes pensions dignes, protagonitzat per diferents moviments socials; Marea Pensionista i Iaiosflautas, principalment. Han suposat una alenada d'aire fresc i de dignitat en la defensa dels seus drets, aconseguint una repercussió i uns resultats molt importants, com que s'estigui a punt d'aconseguir que les pensions estiguis lligades a l'IPC i els/les pensionistes no perdin poder adquisitiu, des de Terrassa en Comú tenen tot el nostre suport.