El Saló de Plens de l'Ajuntament ha acollit el Ple extraordinari de residus a petició de TeC i ERC-MES, l'únic ple extraordinari d'aquest mandat.

El ple ha debatut una única proposta de resolució que ha estat treballada amb el màxim consens pels grups de l'oposició, incorporant accions propositives a un acord únic que porta la reprovació de la gestió que ha fet l'equip de govern del servei de neteja i recollida de residus de la ciutat de Terrassa durant el present mandat i la implementació per mandat plenari de mesures correctives immediates per a revertir la situació i fiscalitzar l'evolució futura. Una proposta que ha estat aprovada només amb els vots en contra de l'equip de govern del PSC.
"Avui celebrem un Ple extraordinari per tractar la crisi que està patint la ciutat de Terrassa al voltant del servei de neteja i recollida de residus. (...) Terrassa està més bruta del que seria desitjable i aquest és un fet inqüestionable i comprovable" ha explicat Xavi Matilla en la seva primera intervenció. "Aquesta situació és provocada per dos motius: per una banda hi ha incivisme, però també hem de reconèixer que el servei que ofereix en aquest moment l'empresa Eco-equip no funciona adequadament (...) Amb això no volem dir que la responsabilitat de la situació sigui ni de la ciutadania ni de les persones que estan al capdavant de l'empresa".

Un Ple que des de TeC vam sol·licitar per poder debatre la gestió política de l'equip de govern que ha fet de la situació de la neteja a la nostra ciutat en aquest mandat. Un mandat que quan es va iniciar tothom era conscient de com ho feia, sabíem que hi havia escassedat de recursos econòmics, que hi havia dificultat en la gestió del personal, sense persona responsable de RRHH i que hi havia incivisme al carrer.

En aquests anys hem fet tres coses "la primera, els hem donat temps, quan vam veure que la situació era realment greu, per ala seva gestió política, vam decidir no fer populisme, no fer excessos amb aquest tema. Segona, hem fet propostes de resolució interessants, tots els grups i la tercera i més important, els hem facilitat pressupostos, els hem permès augmentar els recursos amb un 30% d'increment (5 Meur)" ha comentat Matilla.

Després de 3 anys la situació no ha millorat sinó que ha empitjorat amb una ciutat que no assoleix el nivell de neteja que seria desitjable, l'incivisme continua al carrer i persisteixen alguns problemes de gestió política de l'empresa pública. "En tres anys no s'ha redactat un contacte- programa, no s'ha actualitzat ni han estat capaços d'aprovar i actualitzar un Pla de residus, han estat incapaços de definir una política comunicativa potent per intentar revertir l'incivisme existent. Incapaços d'aplicar una política d 'inspecció i sanció a l'incivisme decidida i valenta i no han aprovat cap de les propostes que hem presentat la resta de grups i que aquest Ple ha aprovat" ha explicat Matilla afegint que "han demostrat que el principal problema que la nostra ciutat estigui bruta no és ni la manca de pressupost, ni l'empresa, ni l'incivisme, són vostès, l'equip de govern del PSC" ha assenyalat Matilla.

Davant les crítiques que hem portat al Ple, el sr. Armengol, principal responsable polític, s'ha limitat a explicar la situació que va patir l'empresa municipal durant la crisi, sense una actitud d'autocrítica.

Les entitats veïnals representades a la Taula de Residus han pogut participar en el Ple gràcies als dos grups sol·licitants del Ple, TeC i ERC-MES, sumant-se a les reivindicacions i queixes a la gestió municipal, explicant les seves queixes, ja que han portat 35 propostes de les quals no han rebut resposta.

Des de TeC creiem que el problema que tenim amb la crisi dels residus no és un fet aïllat, demostra una manera de no governar aquesta ciutat: negar els problemes, portar excuses i criticar l'oposició quan això ho detecta. "Nosaltres hem fet al nostra feina, els que no han fet la seva feina han estat vostès" ha explicat Matilla al final del Ple. No renunciarem a continuar fent el nostre exercici a l'oposició, sent constructius, i treballant per aconseguir el que necessita aquesta ciutat "que l'any 2019 hi hagi un equip de govern diferent del de vostès, que està esgotat i podem aportar un nou lideratge en aquest ajuntament" ha emfasitzat Matilla en la seva darrera intervenció.