Dissabte 5 de maig vam celebrar la trobada "Escoles que fan ciutat" que va comptar amb la Cecília Bayo (activista Assemblea Groga de Gràcia), Joan Berlanga (tinent d'alcalde, Ajuntament de Sabadell), Marcel Beteta (mestre escola), Joan Mena (diputat d'En Comú Podem al Congrés) i Marta Muntanyola (professora i regidora de TeC).

A la presentació de l'acte la regidora Anna Rius va explicar que "l'escola és el primer univers de socialització dels infants i un espai imprescindible on prendran consciència de les vivències normalitzades que projectaran les comunitats i ciutats del futur. Escoles amb infants diversos que s'enriqueixen mútuament fruit de la vivència de les cultures, construiran les ciutats cosmopolites que anhelem". Unes escoles amb educadores i educadors que creuen en la capacitat transformadora innata dels infants i que provoquen canvis que els faran grans en tots els sentits conformaran ciutats amb capacitat per la transformació social i en la capacitat de canvi. "Unes escoles que ja existeixen, o subsisteixen" com va remarcar l'Anna.

La primera intervenció de la jornada va estar a càrrec de la Cecília Bayo. "Què ha passat per tenir el món com el tenim (manades, violències masclistes, desnonaments, precarietat laboral, col·lapse ambiental) ja no vulguem educar per emancipar i transformar la societat sinó per esdevenir xef estrella? En educació la crítica, l'emancipació ha perdut la batalla contra la creativitat, l'individu i el talent i el triomf personal" es va preguntar i va preguntar als assistents. La Cecília es va preguntar sobre quines finalitats haurien de definir l'educació que volem i quines transformacions educatives necessitem? "Necessitem un model que prengui consciència que l'educació és política. Un model que vulgui transformar la realitat de forma radical i subversiva. Un model que entengui que la transformació educativa és una qüestió global".

A la segona part de l'acte el debat es va centrar en tres preguntes amb Joan Mena, Joan Berlanga i Marcel Beteta. La primera va ser què vol dir una escola d'èxit? "Estem poc acostumats a valorar l'èxit per l'èxit col·lectiu dels projectes. Ens hem de replantejar els termes per poder avaluar l'èxit" va accentuar la Marta Muntanyola. "Una escola d'èxit ha de formar persones competents, crítiques, donar les bases per desenvolupar el seu potencial, sense oblidar els canvis a la societat actual". En Joan Mena va explicar "que primer ens hem de posar d'acord què és una escola d'èxit. Per mi és la capacitat de formar persones amb capacitat crítica i formats per afrontar la vida. L'èxit escolar no són els resultats". "Una escola d'èxit és aquella que és mirall del barri" va explicar Berlanga en el cas de Sabadell.

La segona pregunta que es va plantejar va ser què necessiteu per portar a terme els projectes? "Espanya està a la cua en inversió educativa. (...) Tenim el professorat més precari del Sud d'Europa" va explicar Mena. "Hem normalitzat les retallades en educació" va comentar Berlanga.

I la tercera part del debat es va centrar en el fet què poden fer les ciutats per potenciar i fer visible aquestes realitats d'innovació i enriquiment a través de la participació? "El primer que necessitem als municipis són les competències, la planificació dels recursos i les polítiques amb equitat" va remarcar Berlanga. "L'administració local és la que millor coneix el territori i és la que pot fer el diagnòstic. Són una peça fonamental en l'àmbit educatiu. Són el gran motor de transformació de la realitat més propera" va comentar Mena.

La part final de la jornada en Joan Mena va parlar sobre l'escola catalana "Si jo avui puc ser bilingüe és gràcies al model d'immersió lingüística. No podem permetre que ens robin aquest model, no podem deixar que la dreta ens el robi". "Hem de mantenir la cohesió i la defensa del model de l'escola pública catalana. I ens hem de mobilitzar: ens ajuda a garantir el nostre model".

Finalment es va obrir torn de paraules per als assistents van poder explicar i les seves inquietuds. Temes com com avaluar la innovació educativa, treballar en xarxa per poder donar a conèixer els exemples d'innovació, conèixer les dades de forma exacta, la planificació dels mapes escolars, entre molts d'altres.