Diumenge 22 d'abril se celebrarà l'Assemblea Organitzativa de Catalunya en Comú que ha d'aprovar els Estatuts i els reglaments electorals interns per tal de consolidar la seva estructura orgànica. Uns Estatuts que van rebre 460 aportacions a l'esborrany inicial i que arriben a la cita de diumenge amb una vintena d'esmenes vives.

En paraules del coordinador d'Organització i Territori dels comuns i Portaveu del Grup Municipal de TeC, Xavi Matilla, "busquem desenvolupar-nos territorialment per afrontar un moment "clau" per als comuns, les municipals del 2019". Uns Estatuts que preveuen que la coordinació nacional i les locals estiguin en mans de mínim dues persones –han de ser homes i dona- i d'un màxim de quatre així com la refundació de la Coordinadora Nacional que rebrà el nom de Consell Nacional de Comuns amb 200 membres amb un 40% de representació territorial i el 60% restant que seran escollits a través de les llistes que en primàries optaran a la direcció dels comuns. Unes llistes que hauran de ser en equips i paritàries. Aquests i altres canvis que es desprenen dels Estatuts s'adaptaran de forma transitòria, "bastint d'una estructura d'adaptació àgil i que a poc a poc es despleguin i s'hi incorporin aspectes específics" ha explicat Matilla.

Els Estatuts atorguen un alt grau d'autonomia i flexibilitat al món local on Barcelona mantindrà un estatus especial, per la naturalesa de la mateixa ciutat. L'estructura que va articular Terrassa en Comú, per la seva part, la segona candidatura municipal dels comuns amb més força a les municipals de 2015, servirà de pal de paller per consolidar-se.

L'assemblea de diumenge a la UPF (Campus Ciutadella) ha de servir per un pas endavant per consolidar Catalunya en Comú com a projecte de país, per construir una organització moderna, del segle XXI i oberta a la ciutadania, així com per abordar el repte de les municipals 2019.