Terrassa en Comú ha presentat acord de Junta de Portaveus de condemna als atacs sobre la Franja de Gaza contra la Marxa del Retorn. Una Marxa que reclama a l'Estat d'Israel i a la comunitat internacional el dret a retornar a la seva terra als 8 milions de refugiats palestins que es troben distribuïts entre la Franja de Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est, Jordània, Síria i Líban.

Des de l'inici de la Marxa, més de
20.000 persones s'han manifestat de forma pacífica per reclamar el dret al retorn establert per la resolució 194 de l'Assemblea General de les Nacions Unides. L'Estat d'Israel ha respost a les manifestacions pacífiques amb l´ús de la força armada i indiscriminada contra la població civil. L'exèrcit d'Israel ha desplegat franctiradors d'elit al llarg la frontera assassinant fins al moment més de 30 persones i ferint-ne prop de 1500, en una setmana de mobilitzacions. Si la repressió armada contra la població civil mobilitzada per part de l'exèrcit israelià continua, el nombre de morts i ferits pot ser el més alt des de la guerra del 2014. Diverses organitzacions internacionals de defensa dels drets humans han condemnat els fets. També el Consell de Seguretat de l'ONU ha condemnat la violència i ha fet una crida a Israel a limitar l'ús de les armes en la seva resposta a la mobilització. Així mateix, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat una investigació independent sobre els morts a la Franja. La resposta de l'Estat d'Israel ha estat justificar l'ús de les armes com a proporcionada i adequada, i s'ha negat a posar en marxa cap comissió d'investigació.

L'
Ajuntament de Terrassa ha condemnat en diferents ocasions la violació dels drets humans contra la població palestina per part del règim israelià i s'ha adherit a la crida de nombroses organitzacions de la societat civil palestina, israeliana i internacional al boicot, les sancions i les desinversions contra l'estat d'Israel fins que Israel compleixi amb les obligacions del dret internacional i dels drets humans més bàsics, principis fonamentals per a la construcció d'una pau justa, digne i duradora a tota la regió. L'acord presentat demana, en els seus principals acords, refermar la defensa dels drets humans i de la legalitat internacional com a principis rectors d'un model de relacions internacionals que es basi en la dignitat de la persona i fomenti la justícia global; condemnar l'ús indiscriminat i injustificat de les armes per part de l'exèrcit israelià contra persones que es manifestaven pacíficament; condemnar l'ocupació israeliana i les polítiques de colonització dels territoris palestins i l'espoli, explotació, destrucció i esgotament de les riqueses i recursos naturals palestins; establir a través dels serveis de solidaritat i cooperació de l'Ajuntament de Terrassa un conveni de col·laboració amb la UNRWA per contribuir a l'ajuda, al desenvolupament i a la protecció dels drets humans als refugiats palestins; sol·licitar als organismes internacionals la implementació d'un embargament militar a Israel fins que no apliqui les resolucions de Nacions Unides i exigir al govern de l'Estat Espanyol, a la Unió Europea i al Consell de Seguretat de les Nacions Unides el desenvolupament de mesures de sancions contra l'estat d'Israel per evitar la complicitat amb l'ocupació i fer complir el Dret Internacional dels Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari.

Foto: AFP