Catalunya en Comú Podem ha fet la darrera roda de premsa de campanya a Terrassa centrada en ecologia amb Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona i responsable de l'àrea d'ecologia de l'àrea metropolitana de Barcelona, Quim Pérez, candidat de la llista per Barcelona i un dels referents en moviments socials ambientals i el portaveu del grup municipal Terrassa en Comú, Xavi Matilla. La roda de premsa ha estat precedida d'una reunió amb representants del tercer sector ambiental.

Quan parlem de medi ambient, parlem de la qualitat de vida de les persones i la seva salut i de com conservem els nostres recursos. Si volem construir un país de futur aquest ha de ser un element clau. Una candidatura que, en paraules de la Janet Sanz, "posa al centre la vida de les persones, prioritzant temes". "En aquesta campanya hem aconseguit parlar de qüestions que afecten les persones, com els temes socials i les qüestions ambientals, elements claus en la nostra qualitat de vida. Quan parlem de medi ambient, també hem de parlar de justícia social" ha explicat Matilla.

"Hem de superar un model de país que no només ha menyspreat les qüestions ambientals sinó que ha introduït una visió del territori absolutament mercantil, considerant les béns comuns com a béns d'intercanvi i mercaderies. Ens cal superar aquest model" ha explicat Matilla. "L'única excusa per no fer les coses en matèria mediambiental, de no desenvolupar la llei de transport públic, de no anar més enllà amb la llei de canvi climàtic, de no tenir ja una empresa 100% de gestió de l'aigua a nivell català, per no fer unes mesures que evitin la contaminació; l'única responsabilitat és la del Govern català de Junts pel Sí amb el suport, en alguns moments de la CUP, que han aprovat uns pressupostos que no han incorporat aquestes qüestions prioritàries en el centre de les seves polítiques. El que necessitem és voluntat política per fer complir les lleis" ha explicat Sanz.

En aquests moments on en molts ajuntaments els comuns governen o en els que no governen incideixen en les polítiques als ajuntaments, com és el cas de la remunicipalitzacío de l'aigua a Terrassa "els comuns som garantia de posar al centre els drets socials i ambientals de la ciutadania i ho estem demostrant amb moltíssimes acciones" ha volgut remarcar la tinent d'alcalde. "Quan els comuns hi som, quan governem i posem al centre les prioritats de la gent, aquestes es compleixen i es desenvolupen amb garanties" ha emfasitzat Sant afegint "que el canvi que hem iniciat a Barcelona, als municipis sigui possible al govern de la Generalitat, amb un model que no deixi ningú enrere".

El candidat per la llista de Barcelona, Quim Pérez ha explicat el programa de Catalunya en Comú Podem "on la justícia ambiental és un dels seus principals eixos. Un programa que recull una sèrie de mesures l'objectiu del qual és que l'any 2030 es baixin les emissions en un 80%". Un programa amb la intenció de recuperar els bens comuns amb "altres eixos importants com un nou model energètic; apostar per un model de mobilitat sostenible; ús racional dels recursos que minimitzi la contaminació; gestió de l'aigua com a bé comú i la defensa dels animals".


Cal, per tant, que el nou model de país que proposem per a Catalunya adopti la mirada de la justícia ambiental i incorpori una visió democratitzadora, tenint en compte qüesti­ons com l'accés, el control i l'apropiació dels recursos naturals.