Avui hem fet roda de premsa amb la diputada Lucia Martín d'En Comú Podem al Congrés i amb el regidor de Terrassa en Comú, Xavi Martínez centrada en habitatge i pobresa energètica.

"A TeC creiem que s'ha de posat l'stock d'habitatges buits a disposició de les necessitats d'habitatge que tenim a la ciutat. La Generalitat en aquests 10 anys no ha aplicat la llei. Una llei que li permet posar sancions per tenir habitatges buits i no s'ha obert cap expedient ni s'ha desplegat el reglament. (...) Ens trobem amb alguns partits que confonen la ciutadania dient que la llei està suspesa quan la part de pobresa energètica no ho està" ha explicat el regidor de TeC. En aquest sentit la Lucía ha ressaltat que "el fet d'invisibilitzar que la 24/2015 és plenament vigent a Catalunya de forma permanent i de responsabilitzar de les dificultats de la seva aplicació (o suposada anul.lació, segons convingui), no només és un fet greu perquè provoca que la ciutadania desconegui drets que a Catalunya estan garantits gràcies a aquesta llei, sinó que provoca que les companyies subministradores hagin desaparegut del focus públic".

"Des de CatECP i TeC plantegem que el paper de la Generalitat hauria de ser més contundent, hauria de posar tots els mitjans, per això la Generalitat s'ha de posar al servei de la gent i dels Ajuntaments" ha recordat Xavi Martínez. 
Els Ajuntaments han de deixar de finançar a les empreses que s'estan lucrant, tot el cost ho estan assumint els ajuntaments i res les empreses”.

La proposa de CatECP és mantenir aquesta llei, desplegar-la al màxim, aconseguir que a tots els municipis es compleixi "el problema que ens trobem és que la gent no sap que té drets i pressionar a les companyies que són les que s'han negat a signar els convenis. Una part que la Generalitat no ha desenvolupat" ha explicat la Lucía a la roda de premsa. Els objectius principals de CatECP són "implementar les unitats de mediació per fer front a les emergències,  invertir per part de la Generalitat, sancionar pels pisos buits, impulsar el parc públic d'habitatge de lloguer i aplicar la llei d'arrendaments urbans" ha assenyalat la diputada d'ECP.

La Lucía Martín ha recordat que la "llei 24/2015 té el seu origen en una ILP impulsada per la PAH, la APE, l'Observatori DESC que va recollir el triple de signatures necessàries (150 mil) i es va aprovar per unanimitat al Parlament a finals de Juliol de 2015. Es tractava d'una llei que, tant pel que fa a l'habitatge, com pel que respecta a la pobresa energètica, suposava un canvi de paradigma respecte a la legislació anterior, ja que exigia responsabilitats (en termes de gestió però també en termes econòmics) a entitats financeres, grans propietaris i empreses energètiques". Una llei que instaura el principi de precaució amb uns llindars econòmics molt garantistes i que estableix que el pagament d'aquells deutes generats per les famílies vulnerables a les quals s'ha de garantir els subministraments siguin assumits per les empreses, via convenis amb la Generalitat.