L'acte "Des del municipalisme a la Generalitat" ha comptat amb Susana Segovia, candidata número 6 per Barcelona, Marc Verneda, regidor de Sentmenat i candidat número 13 Laura Campos alcaldessa de Montcada i Reixach i el portaveu del Grup Municipal de Terrassa en Comú, Xavi Matilla.

Un acte centrat en les polítiques que del municipalisme Catalunya en Comú Podem portarà a la Generalitat el 21 de desembre. S'ha d establir una nova arquitectura institucional, que reconegui el món local com a àmbit de servei a la ciutadania. Respectant els principis d'autonomia local, subsidiarietat, diferenciació, equilibri territorial, desenvolupament sostenible, increment competencial i suficiència financera.

L'acte s'ha dividit en 3 blocs temàtics: béns comuns, drets socials i mobilitat, connectivitat, transport i infraestructures on els participants han explicat sobre aquests tres àmbits des de les experiències, l'anàlisi i les propostes que es porten a terme als seus municipis.

"El municipalisme és un moviment de canvi, posant les cures i les persones al davant. Ho estem posant en pràctica en alguns llocs, però el que volem és municipalitzar la Generalitat, ha de ser una institució propera. Una de les primeres mesures és fer una llei de govern local, per poder fer la política quotidiana" ha explicat la Susana Segovia.

"Si parlem de béns comuns parlem de monopolis on es fan grans negocis. Cal una xarxa per combatre-ho. Tindrem més ajuntaments del canvi amb els que podrem combatre-ho. Ens cal generar aquests canvis amb algú que treballa en el mateix sentit que tu i aquest és Catalunya en Comú Podem" ha explicat el número 13 de la candidatura per Barcelona.

L'alcaldessa de Montcada i Reixach ha recordat que "els ajuntaments del canvi on governem com apostem a posar les persones al centre, assumim serveis que no ens són propis tot i la manca de recursos". "Les competències que estan assumint els ajuntaments hem d aconseguir que ho assumeixi qui li toca que és la Generalitat" ha explicat la Susana. En Marc Verneda ha afegit "els ajuntaments han de posar el seu pressupost per pagar allò que hauria de pagar la Generalitat, els dèficits els ha de pagar ella, no els ajuntaments. No és un problema econòmic, és ideològic, potenciant lo privat front lo públic que és de tots i de totes".

Pel que fa a Terrassa, Matilla ha recordat que "un cop vam entrar als ajuntaments més enllà del potencial que portàvem hi havia un tema com el marc competencial. Una lògica que s'ha de deixar per veure quines són les qüestions que necessiten les nostres ciutats. (...) La Generalitat en molts casos no han complert amb el que necessiten les nostres ciutats, que ha donat l'esquena. Ems hem cregut que no hi ha recursos i sí que n'hi ha. La no assumpció de responsabilitats no sempre ha estat de no poder, sinó de no voler. Hi ha molts compromisos q la Generalitat ha deixat de complir a la nostra ciutat, algunes d'elles demandes històriques".

Pel que fa a la tasca que estan fent els Ajuntaments del canvi, Matilla ha recordat que "si volem canviar determinades coses als municipis ho hem de fer en xarxa" tema cabdal que els 4 convidats han remarcat a l'acte. "A Barcelona ho tenim molt fàcil, ens separen 50 passos entre l'Ajuntament i la Generalitat" ha recordat la Susana Segovia. A Montcada i Reixach en "dos anys i mig hem fet molt, però encara hem de fer més. Fa dos anys i mig que govern en una alcaldia que ha patit 16 anys d'immobilisme" ha explicat la Laura als assistents.

L'acte s'ha desenvolupat al Casal de Can Boada on els assistents han pogut escolatr de primera mà les polítiques que es portaran a la Generalitat.