Avui Terrassa en Comú hem fet roda de premsa per explicar els darrers dies previs al Ple d'investidura d'ahir, per poder veure què ha passat des del moment que l'alcalde deixa el càrrec.

Els conflictes interns del PSC ens han portat a la situació que ens hem trobat a la ciutat. Una situació en la que el Sr Ballart anuncia que deixa l'alcaldia, fa una crítica molt forta al seu partit i després surt dient que la millor opció per ser alcalde és el Sr Vega. Una situació semblant a la dels 5 regidors del PSC que surten públicament dient que segueixen el Sr Ballart i deixaran el seu càrrec, però que ahir acaben votant i aplaudint l'elecció del nou alcalde. Aquests fets ens porten que ahir es va decidir qui seria l'alcalde de la nostra ciutat sense saber quin serà el seu equip. La sensació que ens queda és que s'han pres algunes decisions que en un primer moment ens podien semblar coherents, però que ara les podem catalogar d'arbitràries, frívoles i especulatives. Perquè si han fet un posicionament públic actuen de manera contradictòria posteriorment facilitant un govern amb unes persones que abans han criticat? Des de TeC els interpel.lem a què donin explicacions precises a aquesta seqüència de comportaments incoherents i contradictoris.


En segon lloc volem explicar què hem fet nosaltres en aquesta situació. Hem estat conscients que havíem d'assumir la responsabilitat de configurar una proposta de govern. Aquests dies hem estat coherents i transparents en dos principis bàsics: calia posar al centre les polítiques de ciutat i calia un nou lideratge a la ciutat que pogués conduir el govern amb projectes i idees concretes. Volem fer un agraïment al grup ERC-MES amb qui hem pogut treballar conjuntament amb l'intent de configurar aquesta proposta alternativa així com a la CUP que també ha donat suport a la proposta. El problema és que davant ens hem trobat un partit, el PDeCAT, que ha mercadejat fins a l'últim minut.TeC hem estat absolutament transparents del primer minut i coherents amb els nostres posicionaments. Si es treballava una proposta de canvi havia de ser real de canvi i creïble; no era possible configurar un govern de canvi amb la presència del grup municipal que dos anys i mig enrere l'havia evitat i havia pactat amb el PSC. Hem fet importants esforços perquè el canvi fos possible, així es va arribar a la darrera proposta que hi havia sobre la taula. Si 14 regidors votaven pel canvi s'havia de visibilitzar i explicar que es possibilitava el canvi fent govern entre TeC i ERC-MES subjecte amb un programa conjunt, amb aportacions programàtiques (tant de la CUP com de PDeCAT), que van ser incorporades, fins i tot amb l´opció de crear comissions de seguiment i de treball en els temes que ells havien treballat, on ells que podien incorporar tot i estar a l'oposició . El problema del PDeCAT no era de relat, de canvi, de mesures concretes, de capacitat de treball. El seu problema era aconseguir entrar al govern de la ciutat. Vam plantejar solucions de forma honesta, però el problema era un altre, entrar a govern. Aquesta va ser la qüestió insalvable. Després de moltes hores si la qüestió era aquesta, no hagués calgut intentar trobar solucions per part nostra. La sensació que tenim per la insistència absoluta per entrar a govern, una insistència molt espacial per part del Sr Sàmper no s'acaba d'entendre. Si l'Assemblea del PDeCAT va prendre una decisió la nit abans, obrir una negociació l'endemà per part dels regidors del PDeCAT, per arribar al mateix punt, no tenia cap mena de sentit.


En quina situació es queda ara Terrassa? Comencem aquesta nova etapa a la ciutat amb el pitjor govern de les opcions que hi havia. Ens fa patir quines són les conseqüències cap a la ciutat. Correm el risc que sigui un govern regressiu; un govern incapaç de tancar els temes que tenim oberts (aigua, pla de mobilitat, etc) i de fer projectes de futur. Veient la deriva que porta el PSC, ens podem trobar un govern que pacti amb C's o fins i tot que torni a pactar amb el PDeCAT.

Terrassa en aquests moments és un autocar en marxa on el conductor, el PSC, no sap conduir. Quan estàs dins l'autocar i el conductor no sap conduir, pots ser molt constructiu, però l'única opció que hi ha és canviar el conductor. Ahir no va ser possible, el farem possible de cara al 2019.