Dimarts 14 de febrer es va debatre i es va votar al Congrés una proposició de Llei, presentada per Unidos Podemos i En Comú Podem per derogar la LRSAL coneguda com a “llei Montoro”, aprovada per la majoria absoluta del PP l'any 2013. És una llei que seguint les directrius d'austeritat, desmantella serveis públics, retalla les competències municipals i lliga de peus i mans als municipis amb una tutela desproporcionada per part del govern del PP. Una llei pensada perquè els serveis públics privatitzats, com l'aigua, siguin difícilment reversibles. 

Doncs bé, la proposta va ser rebutjada dimarts al Congrés amb els vots en contra de PP i l'abstenció còmplice del PSOE, inclosos, com no, els diputats/es del PSC. El PSOE no només ha estat l'artífex que el PP segueixi governant sinó que segueix incomplit les seves promeses i a l'hora de la veritat quan cal votar una llei torna a aliar-se amb el PP perquè res no canviï. Per què serà.

Aquesta història de traïció del PSOE-PSC als seus votants té també la seva dimensió local a Terrassa. El passat mes d'octubre l'Ajuntament de Terrassa va aprovar un Acord de Junta de Portaveus, presentat per Terrassa en Comú, en el qual es donava suport a la proposició de Llei debatuda ahir per derogar la “llei Montoro”. I es va aprovar, i aquí està el drama, amb els vots favorables del PSC. Resulta que l'alcalde de Terrassa Jordi Ballart i el PSC voten a Terrassa en contra de la “llei Montoro”, però el seu partit  (diputats/es del PSC inclosos!), al Congrés, on realment es pot canviar la llei, vota al costat del PP tot el contrari.

No serveix de res queixar-te i aprovar mocions si quan es pot tombar la “llei Montoro” i guanyar autonomia i finançament municipal el teu partit a Madrid no ho fa i manté aquesta llei del PP que escanya als Ajuntaments. 

Estem farts d'escoltar com l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el tinent d'alcalde, Alfredo Vega, tots dos del PSC, es queixen insistentment de les lleis del PP i Cs que condicionen i asfixien les polítiques municipals i veure després com el seu partit i diputats/es del PSC, com Meritxell Batet a la qual reben amb honors quan visita Terrassa, voten al costat del PP perquè aquestes lleis continuïn sent vigents. Una farsa. Com allò que va dir l'alcalde Ballart que deixaria el seu partit si facilitava que Rajoy fos president. No només no ho ha deixat sinó que segueix militant en un partit que continua incomplint les seves promeses i aliant-se amb el PP perquè res no canviï.

Xavi Matilla
Portaveu GM Terrassa en Comú